Bevers & schilpad spotten in de Pietersplas

Maastricht Marina is gehuisvest in de Pietersplas, een grote grindplas ten zuiden van Maastricht. In 2009 zijn de gronden rond de Pietersplas – die in beheer zijn bij Stichting het Limburgs Landschap – onderzocht. Het gebied is vooral interessant voor allerhande aan de kalkmaas gebonden stroomdal- en zoomplanten, zoals Slangenlook, Borstelkrans en Ruig hertshooi, met bijbehorende dagvlinders. Andere bijzonderheden rond de plas zijn Zwarte Wouw (broedgeval) en de bever. Vooral in de avonduren, bij schemerlicht, laat de bever zich zien in de Pietersplas. Hij maakt dan zijn ronde, waarbij hij vaak dezelfde route door de haven zwemt.

De bever

De bever is ons grootste inheemse knaagdier. Op de Zuid-Amerikaanse Capibara na, is de bever het grootste knaagdier in de hele wereld. Hij is gedrongen van bouw met een bruine tot donkerbruine vacht. De vacht is zeer dicht van structuur, zeer goed waterafstotend en heeft 23.000 haren per cm². Elke voet heeft 5 tenen. Met de voorpoten, voorzien van sterke klauwen, is hij prima in staat te graven. Ook kan hij met de voorpoten het voedsel vasthouden. Dit is een kenmerk voor alle knaagdieren. De achterpoten hebben zwemvliezen. De tweede achtervoetteen heeft een kleinere dubbele nagel om de vacht mee te poetsen. Met de grote oranje scherpe snijtanden, die steeds doorgroeien, kan de bever grote bomen omknagen ( bomen met een doorsnede tot 40 cm kan hij in één nacht omknagen). Hij heeft een onmiskenbare platte staart met verschillende functies. Hij gebruikt hem als roer en hulp bij de voortbeweging. Ook dient de staart als vetopslag voor de karige winterperiode. Tijdens het zitten (knagen/eten/poetsen) gebruikt de bever de staart als steun. In geval van onraad slaat de bever als alarmsignaal met een klap z’n staart plat op het water.

Schildpad

De Pietersplas is zelfs thuisbasis voor een schildpad. Regelmatig laat het dier zich bewonderen door onze gasten.

 

 

Nieuws

Met een score van 9,1 heeft Booking.com de Boatlodges van Maastricht Marina uitgeroepen tot winnaar van de Guest Review Awards 201 ...

> Lees meer